F-, FA-skatt eller anställd?

Jag får mycket frågor om F-skattsedel, FA-skattsedel, olika anställningsformer och bolagsformer. Därför har jag satt ihop kortfakta, med länkar till tidigare inlägg och andra bra sidor.

 

 FA-skatt och F-skatt

Du som både bedriver enskild näringsverksamhet och har anställning ska vara godkänd för både F- och A-skatt, så kallad FA-skatt. Då drar din arbetsgivare av skatt och betalar arbetsgivaravgifter på lönen som vanligt medan du själv betalar skatt och egenavgifter för inkomster i näringsverksamheten.

Är du godkänd för FA-skatt måste du hänvisa till F-skatten skriftligt vid varje tillfälle, annars gäller A-skatt i ditt uppdragsförhållande och då är arbetsgivaren skyldig att göra skatteavdrag och att betala arbetsgivaravgifter.

Mer information hittar du på: Skatteverkets hemsida.
Läs mer om alla olika bolagsformer ”Vilken bolagsform passar dig”.

Olika anställningsformer

Om du har tagit beslutet att gå in som anställd finns det tre typer av anställningsformer. Reglerna om olika anställningsformer finns i lagen om anställningsskydd, LAS.

Enligt LAS finns det tre typer av anställningsformer:
– Tillsvidareanställning (fast)
– Tidsbegränsad anställning
– Provanställning

På Ledarnas hemsida finns en bra och lättfattlig beskrivning om de olika anställningsformerna.

Frilans eller anställd vid långt uppdrag?

Vilket är bäst, att gå in som frilans eller anställd vid långt uppdrag (t.ex. föräldravik). Den finns fördelar och nackdelar och lite att tänka på innan du tar beslut.

En fördel med att fakturera utifrån eget bolag är att du håller din omsättning uppe. En nackdel är att du kanske ”glömmer” bort ditt företag och dina andra kunder samt om du skulle bli sjuk finns risken att du förlorar inkomst.

Läs mer ”Frilans eller anställd vid långt uppdrag?

Olika bolagsformer

Vilken bolagsform passar dig – enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag eller AB? Det finns en hel del du bör tänka på när du ska starta eget. T.ex. din ekonomi och vad som händer om du blir sjuk, får barn (föräldrapenning) eller vabbar. För det är skillnad i ersättning mellan de olika bolagsformerna.

Läs mer om olika bolagsformer.

Bra hemsidor

Du hittar alltid aktuell information på Skatteverket och på Verksamt.se (Verksamt.se är ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket).

Checklistan på bilden verksamt.se

Maria Runelund Skrivet av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

Bli först att skriva en kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *