Fler och fler frilansare skippar kontor

I datorerna finns ju jobbet, almanackan och ekonomin vilket gör att man faktiskt kan ha kontoret i fickan, eller i alla fall i väskan. Den stora fördelen är ju att man slipper hyreskostnaden och får friheten att kunna välja var man vill utgå ifrån.

Allt fler jobbar på distans
Under de sista åren har distansjobben ökat och det tack vare teknik och bra uppkoppling. Och att anlita frilansare som inte sitter fysiskt på plats är numera inte speciellt ovanligt. Skype är en bra uppfinning och det tillsammans med delade skrivbord på skärmarna löser man det mesta.

Intressant är också att landsbygden i Sverige helt plötsligt får en chans och att man inte behöver välja storstad för att komma åt uppdragen, utan kan bo och jobba där man faktiskt vill.

Många av mina frilansvänner har flyttat från storstan och valt att bosätta sig på mindre orter och än så länge verkar ingen av dem ångrat sig. De säger att de har fått högre livskvalité, nära till naturen och framför allt en mindre stressig miljö. 

Digitala nomader
Digitala nomader är också ett ökande släkte och varför inte? Har man inget som binder en vid en specifik plats kan man välja vilka länder som helst. Att förena jobb med fantastiska upplevelser, nya kulturer och spännande möten låter klart lockande.

”Begreppet digital nomad beskriver lika mycket ett sätt att jobba som att leva. Digitaliseringen och dess medföljande verktyg ger oss möjligheter att nå ett modernare och friare arbetsliv. När världen blir allt mer uppkopplad blir även vi det, och vi kan ta med oss vår laptop, mobil eller surfplatta och sköta våra arbetsuppgifter från vilken plats som helst; vare sig det är hemma från soffan, på ett café i Tokyo eller i en hängmatta på Bali. Med sådana valmöjligheter är det också fler som antar en nomadisk livsstil, därav begreppet digital nomad.”
Svenska Nomader, svensk community för digitala nomader

Vilket är det bästa sättet att driva ett företag som digital nomad?
Nu vaknar den mer ordningssamma sidan i mig och det dyker upp massor med frågor. Vad är smartast, AB eller enskild firma? Om man säljer sin lägenhet och inte har en fast adress längre, var skriver man sig då? Eller om man t.ex. bryter armen på Bali, utgår det ersättning för läkarvård från Försäkringskassan och kan man bli sjukskriven? Är det olika regler beroende på om man befinner sig i ett EU-land jämfört med en land utanför? Mitt råd är att ta kontakt direkt med Skatteverket och Försäkringskassan för utförlig information. Gå även in på sidan Svenskar i världen, som är en ideell organisation för existerande och blivande utlandssvenskar.

Innan du tar beslut om att börja jobba på distans eller bli en nomad
Stäm av med dina befintliga uppdragsgivare om dina planer. Var väl förberedd. Presentera det nya sättet du planerar att arbeta på och hur du tänkt att det ska fungera. Även om du tycker att det är praktiskt genomförbart kanske det krävs lite övertalning. Hur det än är, ändras rutinerna, men det är ju inte sagt att det blir till det sämre.

Fundera även på hur du ska gå tillväga för att skaffa nya kunder. Flyttar du ut på landsbygden kan det vara klokt att kolla upp om det finns befintliga företagsnätverk på orten. Även om du har med dig en del gamla uppdragsgivare är det ju viktigt att skapa nya kontakter. Har du bestämt dig för att bli en nomad gäller samma sak. Informera dina befintliga uppdragsgivare och stäm av. Ta reda på vilka nätverk som gäller i de länder du funderar på att åka till.

Inspiration och fakta
Funderar du på att bli en nomad tipsar jag om Svenska Nomader som är Sveriges största community just för nomader. Deras hemsida är både informativ och inspirerande.
Om du funderar på att lämna storstan och flytta ut på landsbygden finns det massor med inspiration på Landsbyggare som är en samlingssida för driftliga företagare på Höga Kusten. Där ges dessutom generella tips (kort video) om hur du som egen ska tänka, även om du inte har för avsikt att slå ner dina bopålar just där.
Svenskar i världen, ideell organisation för existerande och blivande utlandssvenskar med information och stöd som underlättar utflytt, utlandsvistelse och hemflytt.

Maria Runelund Skrivet av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

Bli först att skriva en kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *