Frilans och arvoden

En historia från verkligheten.

Jag besökte ett företag i livsmedelsbranschen för ett tag sedan som behövde en frilansande kommunikatör under 6 månader på heltid. Ganska så snart började vi prata arvoden. Eftersom jag inte visste vilken frilansare som skulle genomföra uppdraget kunde jag inte redovisa exakt, men gjorde en ungefärlig uppskattning av arvodet. Då säger kunden “Oj, det var dyrt. Jag kanske också ska börja frilansa”. 

Den här typen av kommentarer är inte helt ovanliga. Och visst, det var kanske sagt som ett skämt, men jag tror inte att alla tänker på att frilansare faktiskt är företagare med både inkomster och utgifter och de kan inte ligga i nivå med en anställds lön (plus arbetsgivaravgifter). Det är inte hållbart.

1.
Majoriteten av frilansarna driver företag i enskild firma. Kostnader är t.ex. egenavgifter, rörliga och fasta kostnader (mobil, dator, eventuell lokalhyra, bokföring etc etc). Det överskjutande, d.v.s. vinsten är lön (som man givetvis skattar för).

2.
Det är få frilansare förunnat att ha full beläggning (100%) under 12 månader. Mer realistiskt är 9 månader och i snitt 75-80% beläggning. Övrig tid är obetald, t.ex. ekonomi, redovisning, administration, egen marknadsföring etc. Resterande 3 månader är semester, storhelger och klämdagar. Storhelger och klämdagar är rent inkomstbortfall och drabbar framför allt de som sitter på plats hos kund.

Reflektioner
Förr var man tvungen att ha minst tre uppdragsgivare för att få driva företag och det var för att förhindra förtäckt anställning. Vad jag förstår har myndigheterna inte riktigt det kravet längre. Det är både positivt och negativt, men går inte in närmare på det nu. Det viktigaste är att frilansaren känner sig bekväm med sin situation, blir uppskattade och att arvodet ligger på rätt nivå.

Vissa yrkesgrupper inom kommunikation har det ganska tufft nu, med för få uppdrag och för låga arvoden. Om man inte har tillräckligt med jobb är risken stor att det blir prisdumpning. I dagsläget finns det frilansare som arbetar för 300-350 kronor/tim och då blir det inte så mycket kvar när egenavgifter och andra kostnader är är betalda. Och det är inte hållbart för någon i det långa loppet.

Jag önskar att synen på soloföretagande ska förändras. Hatten av för alla som frilansar!

Bra länkar för er som inte har koll på ekonomi i enskild firma:
https://www.sjf.se/frilans/arvoden-och-avtal/frilanskalkylatorn
https://vismaspcs.se/ekonomiska-termer/vad-ar-egenavgifter
https://www.verksamt.se/driva/skatter-och-avgifter/enskild-naringsverksamhet
https://starta-enskildfirma.se/information-enskild-firma/lön

Maria Runelund Skriven av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *