Gott slut och gott nytt år!

Årets sista blogginlägg handlar förstås om frilansare och framtiden för soloföretagare. Vad händer? Hur tänker våra politiker. Vad görs? Hur kommer arbetsmarknaden se ut framöver?

Framtidens arbetsmarknad är intressant och det som är på gång nu ger oss en klar fingervisning. Fler frilansar, fler är egenanställda och fler går in i projektanställningar. Jag är övertygad om att det som händer nu är början på en stor förflyttning, från det fasta till det fria och vad händer då med arbetsmarknaden?

Som det ser ut nu finns det mycket som skevar vad gäller soloföretagande, t.ex. avsaknad av vettigt trygghetssystem och krånglig byråkrati, Om vi ska ha ett hållbart företagande måste det ske en förändring så att även soloföretagare klarar sig, även om man t.ex. blir förälder eller långtidssjuk. Det finns inget skyddsnät jämfört med att vara anställd i dagsläget. En annan tanke kan vara att se över de olika bolagsformerna, t.ex. att modifiera den enskilda firman eller FA-skattsedeln (enskild näringsverksamhet och inkomst av anställning).

Vad tänker och gör regeringen och politikerna egentligen? Hur går diskussionerna? Det räcker inte med att säga att frågan utreds, vilket har gjorts i typ 20 år. Visst, några små förändringar har skett, men det skrapas bara på ytan.

Är det någon regering som vågar ta ett helhetsgrepp över arbetsmarknaden? Idag är samhället uppbyggt på att flertalet ska vara anställda. Men om fler och fler frilansar, är egenanställda eller projektanställda så faller det befintliga systemet. Kan det vara som så att börjar man dra i ena änden, får det stora konsekvenser i den andra? Sannolikt är det så. Och vilken regering skulle våga? Det som gör mig mest upprörd är avsaknaden av diskussioner och visioner. Politikerna har nog varken lust eller tid nu efter kaosvalet. De har ju fullt upp med att få ihop en regering och en partiledare.

Och hur tänker myndigheterna, bankerna, försäkring- och pensionsbolagen etc. etc. till allt som händer nu? Arbetsmarknaden förändras radikalt och grundstrukturerna är på väg att urholkas..

Läste en superintressant artikel från Shortcut, en intervju med Robin Teigland som är professor inom digital affärsinnovation. Hon säger så mycket kloka och bra saker om framtiden, företagande och gig-ekonomi. På frågan om hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut svarar hon så här:

Om 10 år?
– Det är så klart svårt att sia om. Jag brukar säga att det beror på en kombination av ekonomiska och teknologiska aspekter, samt sociologiska, ekologiska och juridiska förutsättningar. Och i synnerhet vilka politiska beslut som fattas. Men jag tror helt klart att framtiden tillhör nätverk och små till medelstora företag med platta organisationer, som bygger på samverkan snarare än hierarki.

Om 50 år?
– De traditionella jobben som vi känner dem i dag kommer att försvinna i och med automatiseringen. På sikt tror jag på en de-urbanisering: vi kommer att flytta tillbaka ut på landsbygden – men arbeta med andra saker än bara skog och lantbruk. Den regionala utvecklingen kommer att booma och ge en ny, digital gröna vågen. Eller snarare: det blir den industriella revolutionen – rebooted.

Känns hissnande. Men varför inte? Kanske passar många så mycket bättre? 

Snart 2019! Blir spännande. Mycket bra kommer att hända – trots allt!

Gott slut och Gott nytt!

Maria

Maria Runelund Skriven av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *