Hur jämnställd är föräldraledigheten och branschen?

Blev lite upprörd när jag läste en artikel i Resumé i påskhelgen om en småbarnspappa i byråbranschen som blev förvånad över att han mer eller mindre hade blivit bortglömd under sin föräldraledighet. Och???

Ingen nyhet direkt…
Fråga mammorna!!

Att arbetsgivaren tar in en ersättare under tiden någon är på föräldraledighet är ju vanligt. Ofta har vikarien skapat nya/andra rutiner. Och säkert har det tillkommit kunder och andra har försvunnit. Arbetskamrater har kanske slutat och nya har anställts. Så visst kan det vara tufft.
En småbarnsmamma sa till mig “jag fick kämpa för att få tillbaka mitt eget jobb när jag kom tillbaka”. Och att dessutom, i värsta fall, känna sig ovälkommen gör ju inte saken bättre. Men som sagt, ingen ovanlig situation för kvinnor i byråbranschen. Visst är det märkligt att det uppmärksammas i Resumé, bara för att en man har blivit ”drabbad”! Eller?

Vi är ju lyckligt lottade som bor i Sverige som har västvärldens mest generösa och jämställda föräldraförsäkring.
Jo, på pappret är det jämställt, men inte i verkligheten. Förhoppningsvis blir det en förändring snart och kanske att kvinnorna som ska ut på arbetsmarknaden framöver kommer att ha samma lön som männen i samma position, vilket gör att det inte finns något givet längre gällande fördelningen av föräldradagarna – i alla fall inte ekonomiskt. Sen är det en helt annan fråga vad gäller arbetssituationen för kvinnor i branschen. För den måste också bli bättre och rättvis.

Arbetsgivarnas skyldighet
Byråerna har ett ansvar. Branschen har märkligt nog alltid varit konservativ, men det händer mycket nu som är till fördel för alla. Det viktigaste är att diskutera både problem, möjligheter och jämställdhet!

Reflektion
1-1,5 år är lång tid att vara borta från sitt jobb. Allt rullar på så fort och det är kanske inte så konstigt att man känner sig obekväm när man kommer tillbaka efter en lång tids frånvaro. I den bästa av världar i framtiden delar man på föräldraledigheten rakt av.
I dagsläget får man som förälder behålla sitt SGI om man man får det andra barnet innan det första barnet är max 2,5 år. Bra, men förrädiskt rent arbetsmässigt om man inte väljer att dela på föräldraledigheten.

Kanske ska vi ändå tacka Resumé för artikeln om mannen som kände sig bortglömd, även om det hade varit mer på sin plats om en kvinna fick rubrikerna.

Artikeln Hur väl tar byråerna hand om sina föräldrar finns att läsa på resume.se.Maria Runelund Skriven av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *