Hyra rum, kontorsplats eller frilanskollektiv?

 Vad är bäst? Hyra plats, rum, eget kontor eller vara med i ett frilanskollektiv. Alternativt coffees, kontorshotell eller hemmakontor.


 Det är en fråga som jag ofta får från frilansare och det finns förstås inget generellt svar. Däremot finns det några frågor som är bra att ställa till sig själv innan du börja söka.

Din budget? Är det viktigt att ha en egen plats med skrivbord och förvaring? Behöver du tystnad när du jobbar? I vilken utsträckning kommer du att vara på arbetsplatsen? Är du i behov av t.ex. konferensutrymmen, skrivare m.m.?

Om du vet med dig att du kommer att jobba en del hemifrån kanske det är idé att hyra en plats på deltid. Många frilanskollektiv/kontorshotell har även drop-in platser och hyran ligger på 1.500-2.000:-/månad i Stockholm (nackdelen är att du inte kan ha en stationär dator, vilket inte alltid funkar för t.ex. formgivare).

Att hyra en plats heltid på ett företag (t.ex. en reklambyrå) har många fördelar. Du får nya vänner, lunch- och fikakompisar och inspiration. Kostnaden för en heltidsplats ligger på 3.000:-/månad och uppåt. Allt beroende på läge, standard och hippfaktor. Om du vet med dig att du ofta sitter ute hos kund, kanske en heltidsplats inte alltid är försvarbart rent ekonomiskt.

Att dela på en heltidsplats med en frilanskollega är en annan lösning. Funkar om man kan komma överens om ett schema som fungerar för båda två.

Fler och fler frilanskollektiv startar och det är ett alternativ om man vill ingå i en grupp med olika kompetenser. Det är dessutom inte ovanligt att man lägger jobb på varandra. Blir som en byrå, fast alla är soloföretagare.

Om du bara vill ha en loungeplats, kan kontorshotell kan vara en lösning. Har poppat upp flera i Stockholm med bra adresser. Idén har utvecklats och ofta finns det även skrivbordsplatser (och antar att det ser likadant ut i flera andra större städer i Sverige). Ofta går det att hyra plats eller rum där också.

Många caféer och hotell vet att frilansare är business. WiFi, gott kaffe och en positiv miljö är inte fel, det enda som tar stryk är rygg och nacke.

Några viktiga saker att tänka på som är bra att ha koll på innan hyresavtalet skrivs på.
Hur lång uppsägningstid, finns det larm och inbrottsförsäkring? Hyr du plats på ett företag, kolla då upp att företagets försäkring även gäller dina prylar.

Maria Runelund Skrivet av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

Bli först att skriva en kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *