Inhousebyråerna blir fler. Fördel för frilansare?

Inhousebyråerna ökar stadigt i antal och vad innebär det för dig som frilansar? För fler och fler företag väljer att anställa och inte bara i produktion, utan även strategiskt kreativ kompetens. Inget nytt i och för sig, men verkar vara en trend som håller i sig. Finns det anledning till oro?

Nej, jag tror inte att det kommer att påverka frilansmarknaden negativt, snarare tvärtom. Det kommer alltid att finnas behov av erfarna frilansare. Tror snarare att frilansuppdragen kommer att förflyttas från byrå till inhouseavdelning.

Ur ett frilansperspektiv finns det nästan bara fördelar med att arbeta direkt med företaget/slutkunden. Frilansaren blir direkt underleverantör till företagets inhouseavdelning, istället för att gå via byrån. Möjligheten att få skäligt betalt ökar eftersom ett led kapas i kedjan. Dessutom ökar möjligheten till fler uppdrag och ett mer långsiktigt samarbete. 

Och, som jag har skrivit om tidigare, är det (alltid) viktigt att du ser över ditt arvode. Det är skillnad på att arbeta direkt mot kund, istället för som under-under leverantör. Som pepp och inspiration, läs ”Konsten att ta betalt”.

”De byråer som blundar för inhousetrenden kommer att få jätteproblem” skriver Dagens Media Insikt idag. Jag tänker att vi lever i en föränderlig värld och att allt kommer att sätta sig, men det är givet att byråerna måste tänka till. Men som frilansare innebär förändringarna inte färre uppdrag, snarare tvärtom.

Artikeln i Dagens Media Insikt hittar du här. Tyvärr måste du vara prenumerant om du ska kunna läsa fördjupningen.

En sista reflektion.
Det är dock bara en bråkdel av Sveriges alla företag som är så stora att det lönar sig att ha en inhouseavdelning. Vad gör de mindre och medelstora företagen? Jo, de köper byrå- och frilanstjänster, precis som de alltid har gjort.

Maria Runelund Skriven av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *