Osäkra villkor för frilansare och tidsbegränsade anställda inom media

Att det råder osäkra arbetsvillkor för frilansare och de som har tidsbegränsade anställningar inom media är absolut ingen nyhet för någon.. Och i morse var Daniel Sjölin på Expressen hos Morgonstudion/SVT (ca 1:20 in i programmet) och pratade om osäkerheten för de som inte har fast anställning (tillsvidareanställning) eller frilansar inom media. Och de gäller ju inte bara TV och produktionsbolag, utan ALLA som frilansar eller har tidsbegränsade anställningar, som blir allt vanligare (oberoende bransch).

I intervjun medverkade även SVT:s HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala (som dessutom är nominerad till årets HR-chef av tidningen Chef). Jag tycker kanske inte att intervjun var klockren. Sabina Rasiwaia kände sig nog påhoppad och intervjun kom att handla mycket om SVT:s personalpolitik och hon tyckte “att det var synd att Daniel Sjölin känner så här”. Och det är inte bara han, det kan jag lova! Men som sagt, det här pågår överallt och är inte typsikt bara på SVT.

Jag välkomnar VARJE debatt som handlar om frilansarnas arbetsförhållanden (men även de tidsbegränsade anställdas). Och till saken hör också att antalet frilansare och tidsbegränsade arbeten ökar i takt med marknadens allt snabbare förändringar. Visst, så länge man är frisk, undviker att skaffa barn eller vara småbarnsförälder så funkar det för de flesta. Men det är tufft och vad jag kan se är det inget som tyder på att det sker en förbättring inom de närmaste åren. 

Samtidigt är det viktigt att inte glömma bort uppdrags- och arbetsgivarnas roll i det hela. Jag håller med Daniel Sjölin om att sättet att behandla både frilansare och tidsbegränsade anställda inte är särskilt modernt och att alla ska ta sitt ansvar för att det ska bli en dräglig arbetstillvaro. Om man dessutom återkommer gång efter gång till samma uppdragsgivare/arbetsgivare måste det vara en självklarhet att det finns en någorlunda plan över tid så att det finns en ärlig chans att planera sitt liv som frilansare eller tillfälligt anställd.

Se även på Daniel Sjödin på Expressen TV.Maria Runelund Skrivet av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

Bli först att skriva en kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *