Ska du börja frilansa? Vilken bolagsform passar dig?

Ska du börja frilansa? Vilken bolagsform passar dig – enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag eller AB? Det finns en hel del du bör tänka på när du ska starta eget. T.ex. din ekonomi och vad som händer OM du blir sjuk, får barn (föräldrapenning) eller vabbar. För det är skillnad i ersättning mellan de olika bolagsformerna. Det här är inte lätt och jag får många frågor i ämnet och därför har jag nu varit i kontakt med Försäkringskassan och gått igenom deras nya hemsida för att ta reda på vad som gäller.

SGI – sjukpenninggrundande inkomst
Om du blir sjuk, får barn (föräldrapenning) eller är tvungen att vabba i uppstart gör Försäkringskassan en utredning av dina inkomster när du gör din anmälan. Utredningen ligger sedan till grund för hur mycket ersättning du har rätt till och kallas SGI. SGI ligger alltid som grund, vad du än väljer för bolagsform och beräknas individuellt.

Enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag
Försäkringskassan: ”Om du har ett nystartat företag och låga inkomster får du en SGI som motsvarar den SGI som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha fått.”
Du får en ersättning av Försäkringskassan som grundar sig på deras egna lönetariffer (baserat på yrkestitel) om du inte kan visa att du har tagit ut en högre lön. Du har m.a.o. alltid rätt till ersättning. 

Aktiebolag
Försäkringskassan: ”Om du har ett nystartat aktiebolag har du kanske inte hunnit ta ut lön ännu. När du ansöker om en ersättning kommer vi att bedöma dina aktuella och förväntade inkomster för att se om du ändå kan ha rätt till en SGI.”
Du måste kunna styrka dina förväntade inkomster under året för att få ut ersättning, vilket inte alltid är det enklaste. (Min erfarenhet är att de flesta uppdragen bokas ganska tätt in på uppdragsstart och långt i från alla frilansare vet vad som händer om 2-3 månader.) Viktigt är också att du tar ut lön varje månad. Är ingen idé att vara försiktig i överkant, det kan du förlora på om du blir långvarigt sjuk. 

Privata försäkringar
Det är ganska vanligt att företagare tecknar privata försäkringar. Kolla med ditt försäkringsbolag.

Hur ser ditt första år ut som företagare?
Har du kunder när du startar upp? Kan du komma igång och fakturera omgående? Hög eller låg deklarerad inkomst de två senaste åren? Är du småbarnsförälder? Det är många faktorer som spelar in och svaren kanske kan ge dig en klarare bild om vilken bolagsform som passar dig bäst.  Och som sagt, ring Försäkringskassan och ställ frågor och ta kontakt med en revisor eller annan kunnig på området om du känner dig osäker.

Till sist en liten fundering, vore det  inte väldigt bra om alla typer av bolagsformer hade samma ersättningsregler vid sjukdom, föräldrapeng och vabb. Skulle bli mycket enklare då, eller hur?

Försäkringskassan: www.forsakringskassan.se
Försäkringskassan: www.forsakringskassan.se/privatpers/foretagare
Verksamt.se: www.verksamt.se
Driva Eget: www.driva-eget.se/guider/ditt-liv/sa-raknar-du-ut-din-sgi
Driva Eget: www.driva-eget.se/nyheter/starta-eget/fallan-att-se-upp-for-nar-du-startar-eget
Driva Eget: www.driva-eget.se/guider/ditt-liv/5-fallgropar-att-undvika-for-foretagande-foraldrar
Småföretagarnas Riksförbund: www.smaforetagarna.eu
Företagarna: www.foretagarna.se

Maria Runelund Skrivet av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

2 Comments

 1. Lena
  februari 22, 2019
  Reply

  Om jag vill ha mitt frilansande mer som bredvidverksamhet, som ‘hobby’ i början ?
  Vilken bolagsform?
  Är marknadsekonom med inriktning marknadsföring och kommunikation.

  • februari 22, 2019
   Reply

   Hej Lena! Föreslår enskild firma alternativt FA-skattsedel. Du hittar bra info på verksamt.se under rubriken olika företagsformer. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *