Slutet av juli

Nu är vi i slutet av juli och en fantastisk och ganska så osvensk sommar som bara pågår… Har precis gått igenom att-göra-listan från i juni och inser att det inte är så mycket som är avbockat – vare sig jobb eller privat. Så det är bara att bita ihop och sätta igång.

En sak som jag dock inte har förträngt under juli är bevakningen av höstens val. Reflekterar över den relativt tunna rapporteringen i media. Är det så att våra kära politiker gick på semester efter Almedalen trots valår, eller kanske är det skogsbränderna som fått allt utrymme? Hur som, väntar med spänning på vilket/vilka partier som kommer att lyfta frågan om soloföretagandet.

I skrivande stund är det totalt 620.495 enskilda firmor registrerade på allabolag.se i Sverige. Alla branscher, hel- och deltid. Nu vet jag inte hur många av dessa företagare som har sin huvudinkomst i sin firma, men det är bra många och tillräckligt för att det ska löna sig för ett parti att ha det som en punkt i sitt valmanifest! Jag är så förvånad att inget parti har förstått!?!

Sveriges arbetsmarknad är gjord för anställda. Om du är tillsvidareanställd på ett företag kan du ta t.ex. ta banklån, få kontrakt på en hyresrätt och köpa på avbetalning (baserat på din deklarerade årsinkomst och arbetsgivarintyg). Om du blir sjuk eller ska vabba behöver du inte oroa dig allt för mycket över inkomstbortfallet.

Om nu gig-ekonomin ökar (vilket den kommer att göra) och tillsvidareanställningarna minskar måste man titta på hur det påverkar soloföretagarna och alla andra som inte har en fast anställning. Således är problemet inte enbart relaterat till företagare, utan även alla tim- och projektanställda (som också ökar i antal). Totalt blir det väldigt många som hamnar utanför trygghetssystemet.

För att få ordning och rättvisa måste förutsättningarna förändras ganska radikalt för de som inte är tillsvidareanställda. T.ex:

  • Bankerna måste gå ifrån sina excelark och titta på kundens betalningsförmåga istället för deklarerad inkomst.
  • Hyresvärdarna kan inte rent slentrianmässigt säga nej bara för att det inte finns ett anställningsavtal med i hyresansökan.
  • Man måste kunna få vara sjuk eller vabba om man är soloföretagare. (Även om justeringar är gjorda just vad gäller den delen är det inte tillräckligt och framför allt är det krångligt.)

(Och har du ett AB och är i uppstartsfas får du allt se till att varken du eller dina barn blir sjuka. För den ersättningen du får då räcker förmodligen knappt till att betala busskortet.)

Eftersom de flesta som startar företag idag gör det i enskild firma är det inte mer än rimligt att man ser över hela regelverket. Det ska vara enkelt och smidigt att vara soloföretagare och framför allt – det ska vara rättvist och finnas någon form av skyddsnät.

#inteenutredningtill

Maria Runelund Skrivet av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

Bli först att skriva en kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *