Starta aldrig ett uppdrag innan du skrivit avtal

Jag säger det nu och jag har sagt (och skrivit om) det förr… Starta aldrig upp ett jobb innan du vet om du verkligen har fått det! Skriv avtal.

I förmiddags blev jag uppringd av en förtvivlad frilansvän som berättade att hon lagt ner två hela arbetsdagar på ett uppdrag som hon aldrig hade fått. Eller?

Hon berättade att hon hade blivit kontaktad av ett företag som behövde hjälp med en logotype och en enklare wordpress. De träffades, gick igenom uppdraget och allt kändes bra. Hon presenterade även ett pris som hon uppfattade som godkänt. I slutet av mötet fick hon frågan om hon kunde sätta igång omgående och hon svarade ja. Mötet avslutades, de tog i hand och hon var helt övertygad om att uppdraget var hennes.

Dagen därpå satte hon igång. Tre olika skissförslag på logotyp samt en skiss på hemsidan producerades och mailades iväg till kunden. Då hade hon lagt ner 18 timmar på uppdraget. Vad händer? Jo, dagen därpå ringer kunden upp och är förvånad. Säger att inget var avtalat.

Jag går inte in på någon närmare analys. Ord står mot ord och jag har inte ingen aning om vem som har rätt. Var frilansaren för ivrig? Var kunden otydlig? Pratade de förbi varandra? Har inte slutet på den här historien än. Men hoppas förstås på att de kommer överens.

Det här ska redovisas i avtal till kund
I avtalet ska du redovisa uppdragstagare, uppdragsgivare/kund, definiera uppdraget, uppdragets start- och slutdatum, arvode, betalningsvillkor och annat som är överenskommet. Avtalet skrivs under av båda parter. 
Att skicka avtal via mail går också bra, men se då till att kunden bekräftar innehållet i avtalet.
Alternativ tre som är minst “dramatiskt”, är att i löpande text maila över det ni har kommit överens om (se till att få med alla punkterna ovan). Bekräftas av kund.

Det viktiga i ett avtal är att allt av vikt är med, tydligt beskrivet och att det är godkänt och bekräftat av båda parter. Skulle det bli en tvist ska du, svart på vitt, kunna visa på vad som är avtalat.

Till sist…
Nej, det är inte överambitiöst med avtal. Tänk tvärtom – inga missuppfattningar!

Maria Runelund Skrivet av:

Förmedlar frilansare och rekryterar inom marknad och kommunikation.

Bli först att skriva en kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *